Bygg din egen antenne til ditt trådløse nettverk

De fleste nordmenn bor i eneboliger, villaer eller rekkehus. Vi er blant de nasjonene i verden som oftest eier stedet der de bor. Alle kjøper eget med tiden, og når størrelsen er viktig kan det bli vanskelig å dekke hele huset med et trådløst nettverk. Derfor bør man tenke hvor man ønsker å dra ledningen på forhånd. Ofte blir man nemlig nødt til å drille hull i veggene for at internett skal slippe inn, og hvis man ikke planlegger slikt i forveien kan man se stygge hull der man absolutt ikke bør sette opp routeren. Tenk over disse enkle reglene når du skal sette opp antennen til å begynne med;

1. Husk å kjøpe en moderne router. Det nytter ikke å ha en 200 Mbit/s tilkobling når routeren din er av den gamle typen som kun slipper inn 54mbit/s. Dermed går du glipp av store deler av båndbredden din, og vil sitte igjen med lavere fart samt dårligere dekning. Bruk heller et par hundrelapper ekstra for å kjøpe en router med Wireless N-teknologi. Dette står for 802.11n, den raskeste routerteknologien hittil.

2. Finn den perfekte plassen. Noen gjør den feilen at de legger routeren i oppgangen eller i et bøttekott der ingen ser den. Du sparer kanskje litt plass på dette, men signalet vil straks bli mye dårligere. Finn heller en sentral plass i hjemmet der du har routeren din. Gjem den kanskje bak noen bokhyller? Dette vil gi et bedre signal, samtidig som du får bedre tilgang til selve enheten. Det lønner seg også å ha routeren i andre etasje, litt høyde kan gi mye bedre utbredelse av Wi-Fi signalet.

3. Husk et godt passord. Dessverre vil det alltid finnes noen som ønsker å koble seg på nettverket ditt, som oftest for å spare penger. Så lenge du har et godt, langt passord, er det nesten umulig å koble seg på nettverket ditt uten lov. Bruk både tall og spesielle symboler, så lenge du skriver ned passordet og henger det på kjøleskapet vil du aldri ha problemer med tilkoblingen.

4. Del opp båndbredden. Bor du med flere mennesker, er det smart å dele opp båndbredden. Skap flere internettkontoer som alle har sin maksimale grense for bruk av tilkoblingen. Altså kan en person i naborommet laste ned filmer mens du sitter og titter på Netflix. Denne delen vil bli borte i fremtiden, når farten på fiberoptikken blir såpass raskt at selve begrepet «nedlasting» og «ventetid» blir fremmedord.

Hvis den trådløse tilkoblingen fortsatt ikke er sterk nok til å dekke hele huset, har du to alternativer. Enten skaper du din egen forsterker som sender signalet rundt med ekstra futt, eller så kjøper du sendere som styrker signalet der du har mest trøbbel.

For å lage din egen Wi-Fi forsterker, trenger du bare litt aluminiumsfolie eller en gammel brusboks. Spre aluminiumet ut, slik at det nesten ser ut som en liten antenne. Denne fester du rett og slett på antennen som stikker ut fra routeren din, og vips – så har du bedre dekning i huset. Denne simple metoden har gjort livet lettere for tusenvis av mennesker verden rundt.

Alternativt kjøper du såkalte forsterkere. Dette er små routere som tar imot og sender signalet videre uten noen direkte oppkobling til internett. Som regel er de små og kobler rett inn i stikkontakten ved området der signalet blir dårligere. Slike forsterkere vil fange opp signalet og sørge for at all informasjon kommer frem. Wi-Fi vil fungere bedre og strekke seg over større områder, noe som ofte er problemet når man ønsker å sitte ute på terrassen eller holde fest i hagen.

Privacy Policy