Dette er warchalking

Kampen om nodene

Helt siden trådløst internett kom på banen, har utviklingen vært enorm og stadig flere mennesker verden rundt omfavnet denne nye teknologien. Alle vil ha trådløst nettverk nå om dagen, både i huset, ute i parken og på den lokale puben. Det virker nesten som at trådløs internett er det eneste som teller nå for tiden. Sammen med denne lynraske utviklingen har man også sett flere små nisjer dukke opp. Nisjer med folk som ser på internett som noe hellig. Folk som er villige til å bruke store deler av sin frihet på å utvikle internett og bruken av trådløse nettverk spesielt. Mange mennesker reiser nå rundt og skriver ned diverse symboler på veggene rundt omkring i verden. Disse symbolene forteller alle rundt om et trådløst nettverk som er tilgjengelig i området. Det er dette som kalles warchalking. Du har kanskje sett noen av disse symbolene på vegger i hjembyen din? Her skilles det mellom ulike typer noder (tilknytningspunkter) som åpne noder, stengte noder, WEP-noder og mesh-noder. Dette kan virke som underlige begrep, men datakyndige og hackere vil lett forstå hvilke muligheter de har til å surfe nettet når de ser ett av symbolene ute på gaten.

Historien bak warchalking

Det hele begynte med såkalt wardialing. Her ringte man rundt til utallige telefonnummer i håpet om å treffe på et modem. Du husker kanskje de gamle modemene vi alle hadde før i tiden, såkalte 56k-modem? Disse primitive modemene ringte til et visst nummer for å koble seg på internett (derfor man ikke kunne bruke telefonen samtidig som man surfet). Ved å finne alternative modemer, kunne man altså koble seg på nettet helt anonymt og gratis. Etter hvert ble internett både raskere og enklere å finne, derfor døde dette prinsippet bort og wardriving tok over. Wardriving betyr å kjøre rundt og fange trådløse nettverk, for deretter å markere dem på spesielle nettsider. Du har kanskje sett nettsider som viser alle (hundrevis/tusenvis) av trådløse nettverk på et kart. Det er wardriving som står for informasjonen på slike sider. For å ta det hele ett steg videre, begynte enkelte mennesker å skrive ned diverse symboler på veggene rundt området der et trådløst nettverk ble funnet. Slik trengte man ikke nettsider som samlet informasjonen, og alt ble mer fysisk enn tidligere. Nå kan den rette personen finne frem til spesielle steder med trådløst nettverk kun ved hjelp av små symboler på veggene. Nesten som fra Matrix!

Lovlig/ulovlig

Det har rast debatter om hvorvidt det er lovlig å drive med warchalking or wardriving. Det er selvfølgelig helt lov å samle informasjon om trådløse nettverk der ute, ingen lov kan hindre deg fra å gjøre dette. Hvis du derimot tegner symboler på veggene, kan man få bøter for tagging. Derfor bruker warchalking kalk, som er lett oppløselig og kan fjernes raskt. Spørsmålet er vel hva du bruker informasjonen til. Dersom du bare ser etter et åpent trådløst nettverk som du kan bruke til å surfe, er det helt lov ettersom enkelte deler Wi-Fi gratis med vilje. Hvis du derimot finner svake tilkoblinger (sikkerhetsmessig) kun med det formål å hacke en annen datamaskin eller gjøre noe kriminelt, går du straks inn i underverdenen av hackere og andre nettkriminelle. Dermed blir dette fort et rettslig eller moralsk spørsmål.

Sikkerhetstest

For mange leverandører av internett har warchalking og wardriving blitt en spennende utfordring. Men slik får de sjekket hvor trygt deres egne nettverk er, og kan dermed oppgradere sikkerheten med jevne mellomrom. Krypteringen har blitt stadig bedre, og alle noder kommer nå med innebygd sikkerhet. Samtidig har organisasjoner som Norges nasjonale senter for håndtering av alvorlige dataangrep gjennom første stresstester med de ulike ISP-ene for å sjekke hvor forberedt de er på hacking og lignende.

Privacy Policy