Hva er er en ISP?

Selve ordet ISP er ikke så vanskelig å forstå. Det står for Internet Service Provider, altså ’leverandør av internettjenester’ direkte oversatt fra engelsk. ISP-er er selve fundamentet av internett. Det er de som får ting til å gå rundt. Ulike ISP-er fokuserer på ulike deler av internett, akkurat som avdelinger på en fabrikk.

Vet du hvor internett kommer fra?

Det første steget i mysteriet er hvordan du kobler deg på nettet. Surfer du hjemmefra, har du en router koblet til datamaskinen. Du betaler en viss sum hver måned for å kunne koble deg på ledningen fra routeren som går gjennom veggen og ut av huset. Dette er en den første typen ISP-er. De gir deg tilgang til internett, og dette er som oftest det eneste du må betale for når du vil surfe. Den andre typen ISP-er oppbevarer informasjon og tilbyr tjenester tilknyttet dette. La oss bruke e-posten din som et eksempel. Selve «programmet» bak e-posten, samt alle dine brev (og millioner av andre) oppbevares på såkalte servere – store skap med harddisker og moderne teknologi utplasser rundt omkring i verden. Din lokale ISP åpner døren til internett, og du kobler deg på serveren til en annen ISP langt borte som har en tjeneste du ønsker å bruke. Hver internettleverandør byr altså på en tjeneste, og for å finansiere driften har de enten reklame på nettstedet eller betal-tjenester blant tilbudene. Andre ISP-er setter opp store servere for deretter å oppbevare informasjonen for andre nettsider – dette kalles hosting. Man betaler en viss sum i måneden for å kunne oppbevare (drive) nettstedet sitt fra deres servere. Bruk litt av deres plass, for å si det sånn.

NIX – Norwegian Internet eXchange

Selv om diverse selskaper bygger egne antenner og utvikler egne nettverk, må de alle rette seg inn under det norske knutepunktet for IP-trafikk. For å organisere verdensnettet har man slike knutepunkter som sender signalene mellom de lokale nettene. For eksempel fra Get til Telenor, noe som kalles samtrafikk. NIX oppbevarer minimalt med informasjon selv, men fungerer som et rent mellomledd for de ulike aktørene (ISP-ene). Norwegian Internet eXchange drives forresten av UiO, ved Senteret for Informasjonsteknologi.

Ulike typer tilkobling

ISP-er kan tilby mange forskjellige typer tilkobling til internett. Det kan være GSM-nett med 4G-teknologi eller fiberoptikk rett til hjemmene. Prinsippet er å gi folk muligheten til å surfe, uansett hvor de er. Hovedjobben til internettleverandørene er å holde nok kapasitet på sitt nettverk. Slik får brukerne en sømløs opplevelse i høy fart, men er det derimot overbelastning på nettet kan man endre opp med datakrasj. Dette var ganske vanlig før i tiden men er nå en viktig del av prestisjen til ISP-ene. De beste ISP-ene har et godt rykte nettopp hva angår stabilitet.

ISP-er og loven

Hele internett er rimelig kaotisk for øyeblikket – slik har det vært siden den første bølgen på 90-tallet, og selv om diverse organisasjoner og statlige inngrep prøvde å sette lokk på utviklingen, feilet de i stor grad. Internett er fortsatt fritt, men ISP-er har blitt presset til å ta større ansvar for innholdet de oppbevarer. For eksempel kan en organisasjon klage på nettsider med skadelig innhold, og ISP-en vil deretter blokkere dem. Noen ganger går også staten inn og ber ISP-ene fjerne visse typer nettsider helt og holdent – noe som for eksempel har skjedd med flere nettcasinoer og tippesider. Nordmenn finner uansett raskt frem til det de er på jakt etter, for opprettholdelsen av begrensningene er utrolig vrient. Dessverre har det dog kommet frem at staten, spesielt da politiet, ofte krever informasjon om diverse brukere fra internettleverandørene i landet. I følge diverse terrorlover og lignende kan de faktisk spore opp internettbruken til enhver nordmann, men heldigvis finnes det neppe noen grunn til å etterforske våre lesere.

Privacy Policy