Internett på hytten? Dette er alternativene dine

Nordmenn tilbringer en god del tid på hytta. Vi elsker nemlig friluftslivet og villmarken, derfor er hus så langt borte fra sivilisasjonen blitt en del av vår kultur. Vi reiser gjerne bort i mange uker om gangen og nyter den friske luften helt på egen hånd. Mange har en rekke barndomsminner som stammer nettopp fra hyttelivet og området rundt. Når internett kom på banen ble det dog en stor forandring i planene. Folk ble igjen i storbyene der man kunne surfe og spille spill på nettet. Begynnelsen av det 21. århundret var en mørk tid for hyttene, men nå om dagen er de på full fart tilbake. Dette fordi det aldri har vært enklere å ta med seg all moroa fra nettet til selv de mest avsidesliggende hyttene. Dekningen strekker seg over 80% av hyttene i landet. Du har derfor en rekke alternativer når du vil surfe på nettet fra hytta, les gjennom dem alle her og finn det som passer deg best;

Fibernettet

Ingenting er raskere enn fiberoptikk, og nettverket av optiske kabler blir stadig større her i Norge. Fibernettet er det neste steget innen utviklingen av internett som helhet, men det er fortsatt ikke tilgjengelig i alle vanlige hjem, enda vanskeligere er det å få fiberoptikk på hytte. Først og fremst må du være i umiddelbar avstand til et fordelingspunkt og det koster penger for å koble seg til nettet. Husk gravekostnader, og du kan komme opp til titalls tusen kroner i jakten på lynrask internett på hytta. Vil du derimot investere langsiktig, er det helt klart at fibernettet er verdt pengene. Kanskje du i fremtiden vil bo på hytta på heltid, ikke sant?

Mobilnettet

Den absolutt letteste måten å få internett på hytta, er gjennom mobiltelefonen. De fleste av oss har allerede lynraskt nett på telefonen, og det er fullt mulig å spre dette lokale nettverket til andre enheter rundt deg. Dette gjøres enten ved å gå til «Innstillinger» på telefonen og skru på «Delt nettverk». Deretter kan enheter som nettbrett og bærbare datamaskiner koble seg til mobilen din akkurat som om den var en vanlig router. Andre velger å ta det neste skrittet og kjøpe et 4G-modem. Man setter inn et SIM-kort i dette modemet og bruker nettet som vanlig, regningen betaler du som om det var en mobiltelefon. Det er både billig og enkelt å bruke et 4G-modem eller mobiltelefonen, men du blir nødt til å forholde deg til strenge grenser hva angår nedlasting og bruk av nettet generelt. Dette kan medføre ganske så store utgifter, men om du kun bor på hytta i små perioder om gangen vil du neppe se dette som en særlig ulempe.

ICE

Dette spesielle mobilnettet bruker en annen frekvens som strekker seg lenger og har dermed enda bedre dekning enn det vanlige nettet. Selve routeren fungerer ganske likt et 4G-modem, og den soleklare fordelen er at du kan ta den med deg overalt og dermed nyte raskt internett selv ute i skogen eller på fjellet.

Parabolnett – siste utvei

Nå er vi ikke helt sikre på hvor i landet du bor, men om du skulle bo forholdsvis langt unna sivilisasjonen og verken mobilnettet eller andre frekvenser strekker seg ut til hytta, har du parabolnettet som siste utvei. Her får du altså internett gjennom en parabolantenne, noe som går utrolig tregt og ofte koster mer enn andre alternativer. Her setter du altså opp en parabolantenne og peiler deg inn på nettverket. Det kan ta opptil 10 sekunder å få svar fra hver enkelt nettsiden, altså kan du glemme nettspill og strømming av TV. De færreste her i landet får internett på denne måten, og metoden vil trolig dø ut de kommende årene.

Privacy Policy