Trådløst nettverk på båten: Dette må du vite

Båter er veldig populære her i Norge. Det er nesten helt utrolig hvor mange båter som finnes i landet. Statistikken snakker faktisk for seg selv – vi er drøyt fem millioner mennesker med nesten én million registrerte båter! Altså én båt for hver femte nordmann, uansett om han eller hun er en baby eller pensjonist. Totalt er båtparken i Norge anslått til å være rundt åtti milliarder kroner. Tross alt er vi etterkommere av vikingene, og de brukte nettopp skip til å ta seg verden. Båten er altså en urokkelig del av den norske kulturen, og mange av oss tilbringer mye tid ute på sjøen hver eneste sommer. Problemet som derimot har oppstått de siste årene er at sosiale medier og smarttelefoner har blitt en like urokkelig del av våre liv som båten. Ingen bredbånd ute på sjøen, vet du! Dermed har mange valgt å legge igjen telefonen eller klare seg helt uten moderne kommunikasjon i en periode. Nå lever vi dog i 2017 og mulighetene har bredt seg ut i alle kanter. Les videre for å finne ut hvordan du får trådløst nettverk på båten;

4G-modem for båten

Den første og kuleste måten vi vil anbefale for å få trådløst nettverk på båten, er et 4G-modem. Dette får du i en hvilken som helst butikk som selger mobiltelefoner eller annen elektronikk. De kommer i ulike størrelser og former, altså kan du velge en som passer din lommebok og behov. Vil du kunne laste ned filmer eller se direktesendinger mens du sitter på båten, er det best å ta en av de dyrere variantene. Huawei og TP-Link er to gode produsenter som skaper mobilmodem for slike formål. De koster rundt tusenlappen, altså snakker vi ikke særlig store investeringer. Deretter skaffer du deg bare et SIM-kort uten ringeminutter, men gjerne med ubegrenset internett. Dette putter du i modemet, og legger det igjen på båten. Heretter kan du alltid skru det på og nyte rask internett gjennom 4G-nettet som nå omfatter store deler av Norge. Så lenge du holder deg til kysten kan du faktisk nyte trådløst nett mens du er ute på sjøen!

Spre nettet fra mobilen

Nå som vi lever i det 21. århundret er det aller meste mulig, og de fleste av oss har lynraskt nett på telefonen. Har du en moderne smarttelefon (iPhone, Samsung), kan du effektivt spre ditt eget nett til nærliggende enheter! Hvis du ikke ser hvordan du sprer nettet fra nettopp din modell kan du finne oversiktlige veiledninger på nettet, eller spørre din lokale mobilbutikk. Som oftest er det bare å skru på ’Delte nettverk’ i menyen for Innstillinger, men dette varierer. Når du skrur på delte nettverk, vil alle enheter i nærheten kunne koble seg på telefonen din. Så lenge du har internett, vil det gå raskt nok på andre enheter til å strømme filmer eller sjekke e-posten. Legg merke til at batteriet vil lide av dette, så ikke forvent mer enn seks timers bruk.

Du kan også koble deg på nettet i ulike gjestehavner. De fleste gjestehavner i Norge har Wi-Fi og andre moderne tjenester, selv de minste havnene i Nord-Norge eller ved Longyearbyen på Svalbard. Dette koster gjerne litt penger, men det er aldri mer enn en hundrelapp per døgn. De fleste store havner i andre land har også trådløse nettverk. Kanskje kan du bruke ditt eget 4G-modem eller telefon kun i nødsituasjoner, og holde deg til gjestehavner mens du er på ferie til sjøs? Det 21. århundret er fullt av muligheter, og trådløst nettverk på båten er ikke lenger en drøm. Med satellitt-telefoner kan du til og med surfe langt ute på havet!

Privacy Policy